V minulém článku jsme si osvětlili zrakové potíže, které často trápí děti a dospívající. Mnozí z vás již ze zkušenosti ví, že tyto vady mohou přetrvávat a provázet nás i v dospělosti. Z předchozího článku už také víme, jak zmíněné vady řešit. S příchodem dospělosti se však výrazně mění požadavky na náš zrak a dostavují se dále i potíže jiného typu. Potíže, které souhrnně nazýváme astenopické potíže.

Astenopické potíže zahrnují pálení a slzení očí, zčervenání očí, rozmazané případně i dvojité vidění, zvýšenou únavu, bolesti hlavy, nevolnosti. Astenopické potíže mohou provázet neřešenou refrakční vadu, mohou se však vyskytnout i samostatně, a to jako důsledek nadměrné oční námahy, zvýšené zátěže zrakového systému. Z toho vyplývá, že se tyto obtíže týkají zejména osob, jejichž pracovní činnost vyžaduje většinu času zaostření na jednu vzdálenost – ať se jedná o práci s počítačem, či jakoukoli manuální činnost vykonávanou v krátké vzdálenosti, anebo o trvalé sledování vzdálených objektů, například při dlouhodobém řízení. Často si na výše zmíněné potíže stěžují i lidé, kteří tráví většinu času v prostorách s umělým osvětlením. Stres, dlouhá pracovní doba a nesprávné držení těla už jsou jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Z výše zmíněného je zřejmé, že s částečným řešením astenopických potíží můžete začít ihned. Účinné je dodržovat pravidlo dvaceti – tedy každých dvacet minut se po dobu dvaceti sekund dívat do vzdálenosti alespoň dvaceti stop (cca 6 metrů). Pro osoby zatěžující zrak vytrvalým sledováním vzdálených objektů pak doporučuji co možná nejčastěji dělat přestávky, protáhnout se, odpočinout si. V obou případech bychom se měli zaměřit také na vědomé mrkání, neboť jeho frekvence se při soustředění snižuje. Neméně důležité je pak pochopitelně přizpůsobení pracovního prostředí ergonomickým požadavkům.

Pokud však některé ze zmíněných obtíží pociťujete, určitě by mělo proběhnout vyšetření u očního specialisty (oftalmolog, optometrista). I malá oční vada totiž může u citlivějších jedinců způsobit silné potíže – a těm se dá snadno předcházet vhodně zvolenou korekční pomůckou (brýle, kontaktní čočky). Vyšetření je nebolestivé a zpravidla zabere okolo 30-45 minut. Jak takové vyšetření probíhá, se můžete dočíst zde . Optik nebo optometrista vám dále pomůže vybrat kontaktní nebo brýlovou čočku přesně podle vašich požadavků – zrakových i estetických, tak aby byl vašim očím zajištěn maximální komfort. Současný trh nám nabízí například brýlové čočky určené speciálně pro řidiče, pro častou práci s počítačem, pro uživatelé dalších digitálních zařízení, v neposlední řadě také brýlové čočky zajišťující úlevu očím po dlouhodobém a častém nošení kotaktních čoček.

Potíže spjaté se zvýšenou oční námahou jsou komplexním problémem. Úprava životního a pracovního stylu by měla jít ruku v ruce s vhodnou korekční pomůckou. Zvýšíte tím jak svůj pracovní výkon, tak také komfort váš i vašich očí. A jak bylo řečeno výše – začít můžete už dnes!

 

Barbora Plačková

Cestou důvěry…

…uvidíme se!


Vážení zákazníci,

ve dnech 9. a 10. 5. 2024 bude naše provozovna v Lidické ulici zavřena.

Těšíme se na vás opět v pondělí 13. 5. 2024

Děkujeme za pochopení.