Známe to všichni. Ať už děláme cokoli, střídají se časy, kdy jde všechno jako po másle a kdy to zase až taková legrace není. Dnes si asi více než kdy jindy uvědomujeme, že v našem složitém světě všechno souvisí se vším. A v našem těle tomu není jinak.

S očima to taky dokáže být jednoduché i složité zároveň. Dokážeme téměř vše velmi přesně změřit a popsat, ale reakce lidského organismu v celé jeho komplexnosti už lze stěží nacpat do nějaké šablony. O tom asi nikoho, kdo pracuje s lidmi, nemusíme přesvědčovat. V naší praxi to můžeme ukázat na příkladu, kdy dvěma lidem zhotovíme brýle s jednou dioptrií. Jeden zákazník je nosí pouze při náročnějších činnostech za špatných světelných podmínek a druhý je prakticky nesundá z nosu. Jak je to ale možné?

Musíme uznat, že obecně vzato vlastně nevíme. Díky tomu, že výsledný zrakový vjem nevytváří oči, ale mozek, náš dokonalý, leč často nevyzpytatelný řídicí systém, je nutné při vyšetření znát i řadu souvislostí, které nám oči ne vždy prozradí. To je ostatně i důvod, proč do měření zraku investujeme v průměru čtyřicet pět minut, i když pouhou přítomnost “jedniček” na dálku i blízko dokážeme zjistit za podstatně kratší dobu. I přes objektivně měřitelné hodnoty je vidění z velké části subjektivní záležitost, a proto nás při vyšetření zajímáte zejména Vy jako osobnost vsazená do reálného světa.

V životě člověka dnešní doby je asi nejkomplikovanější stav, kdy se zhoršuje pohodlí při přeostřování mezi dálkou a blízkem. Je to z toho důvodu, že každá změna pohledu na bližší vzdálenost pro nás ve většině případů znamená větší námahu. Pro naše oči je to úplně přirozená věc, která se ale komplikuje vlivem fyziologických změn ve fungování oční čočky a také změnami ve vnějším prostředí. Určitě jsme všichni slyšeli někoho z okolí vyprávět, jak bez svých brýlí čte knihu na dovolené na pláži jako by se nechumelilo. A naopak. Pro spoustu z nás není příjemný návrat z odpočátého stavu na dovolené do obvyklé rutiny pracovní námahy. Vždy tedy posuzujeme, zda vnímané zhoršení není pouze dočasný stav vyvolaný například náročnější pracovní či rodinnou situací. Na všechny potíže totiž řešení bohužel nemáme. Pokud kvůli dokončení projektu trávíme prací o několik hodin denně více nebo po narození potomka spíme o polovinu méně, než je obvyklé, zákonitě se určité obtíže objeví. V případě, že už takové potíže přesáhnou únosnou mez, dokážeme během vyšetření zjistit, zda je užitečné tento stav řešit, nebo zda bude lepší počkat, až se situace uklidní.

Pokud bude opravdu zapotřebí nalézt řešení, máme skvělé zkušenosti s nejnovější řadou brýlových čoček s technologií SmartLife od společnosti Carl Zeiss. Rozdíl oproti starším technologiím výroby je v tom, že dříve bylo cílem všech čoček dokonalé zobrazení světla přicházejícího z dálky, takzvaně “ z nekonečna”, což z pohledu očí znamená pět metrů a více. Dnes se ale spoustu denních činností odehrává na kratší vzdálenost, čemuž jsou nové čočky přizpůsobeny. Největším přínosem technologie SmartLife je právě to, že zachovává dokonalé zobrazení i při pohledu do blízka, což přináší pohodlnější přeostřování a menší únavu při práci. Technologie SmartLife prochází napříč celým portfoliem produktů. U jednoohniskových čoček ji ocení nejvíce uživatelé s vyššími dioptriemi. U klasických progresivních (multifokálních) čoček výrazně usnadní návyk všem, kteří chtějí nosit jen jedny brýle na všechno, zejména nositelům s větším rozdílem dioptrií do blízka. A v neposlední řadě je tu dobrá zpráva pro všechny, kteří nepotřebují nosit brýle na čtení, ale uvítají příjemnější vidění (nejen) na všechny používané obrazovky. Tato řada čoček se jmenuje příznačně Digital a představuje takzvané úlevové řešení pro situace, kdy stávající brýle na dálku (nebo stav bez brýlí), již nejsou při celodenním nošení vždy pohodlné.

Dnešní technologie poskytují skvělou paletu možných řešení, proto Vám rádi pomůžeme vyřešit vše, s čím se na nás obrátíte.

Cestou důvěry.. ..uvidíme se

Jiří Fogl


Vážení zákazníci,

ve dnech 9. a 10. 5. 2024 bude naše provozovna v Lidické ulici zavřena.

Těšíme se na vás opět v pondělí 13. 5. 2024

Děkujeme za pochopení.