Před nedávnem jsem vám nastínila svůj příběh o prvním setkání s mým každodenním „parťákem“ – brýlemi. Už víte, co preferuji u svých obrouček, ale jaké volím brýlové čočky? Dnešní trh a technologie nabízejí spousty produktů, ale není vidění jako vidění…

Přiznám se, že v minulosti jsem výběr brýlových čoček prakticky neřešila, jelikož chodící platební kartou byla vždy moje maminka a ta rozhodovala o finální volbě. Vlastně si vzpomínám jen na volbu s antireflexem a bez něj. Žádnou jinou variantu jsme nikdy nedostaly na výběr. „Dejte to bez antireflexu, stejně je k ničem“, žádost mojí maminky zněla jasně. Milý pan prodavač neprotestoval a poslechl jasný příkaz platícího subjektu obchodu a já pak zůstala s brýlemi s nepříznivými odlesky. Vlastně mi připadala celkem sranda pozorovat odraz svých očí při běžném nošení, když jsem se nudila při vyučování. Nic jiného jsem totiž neznala. A školní fotografování s brýlemi bez antireflexu mělo teprve ty správné grády 🙂 (v kombinaci s rovnátky jsem teprve byla třídní královna).

Pár pátků od té doby uplynulo a výrobní technologie postoupily mílovými kroky dopředu. Dnes se považuje antireflex za samozřejmost, protože ruší právě nepříznivé odlesky a pro nás je pak vidění pohodlnější. Díky antireflexu je nám také vidět lépe do očí a naši přátelé pak nevidí svůj odraz v našich brýlích 🙂 . Není antireflex jako antireflex a není čočka jako čočka. Výběr brýlových čoček není jen o nabízených produktech, každý totiž máme své potřeby a namáháme zrak jinak. V současné době dokážeme brýle individualizovat právě na vaše potřeby.


Pří výběru brýlových čoček jsem se musela vžít do vaší pozice a sednout si na opačnou stranu stolu. Ráda střídám brýle a nosím také kontaktní čočky. Zároveň pracuji s počítačem a občas mne trápí silné osvětlení u nás v optice. Z těchto důvodů mne zaujaly brýlové čočky ZEISS EnergizeMe. Produkt byl vyvinut především pro nositele kontaktních čoček. My, nositelé kontaktních čoček, máme specifické potřeby. Kontaktní čočka je umístěna přímo na rohovce a s každým otočením oka se pohybuje i kontaktní čočka. Jenže brýle sedí na nose pořád na stejném místě a naše oči se v běžných situacích mohou otočit i mimo ohniskový střed. Jenže pokud často nosíme kontaktní čočky, můžou být pro nás změny pohledu nepříjemné. Zároveň nás při častém nošení mohou trápit červené oči, suchost a nekomfort. Aby byla brýlová čočka kompletní, je potřeba zvolit vhodnou povrchovou úpravu.

DuraVision® BlueProtect je vhodné řešení blokace modro-fialového světla. Velmi často dnes všichni hovoříme o digitální době. Jsme obklopení chytrými telefony, tablety a notebooky. Nedokážeme si bez těchto věcí představit každodenní fungování. Digitální zařízení jsou součástí také naší práce. BlueProtect nás dokáže ochránit od všech nepříznivých vlivů modro-fialového záření LED diod, počítače i tabletu. Povrchová úprava splňuje všechny funkce snadné údržby. Brýlová čočka ZEISS EnergizeMe s povrchovou úpravou BlueProtect byla pro mne jasná volba do obrouček Blackfin.

A jak jsem s nimi spokojená? Za mne rozhodně splňují vše, k čemu jsou určeny. Snižují únavu po celém dnu stráveném u počítače a v osvětlené místnosti. Fungují na jedničku! Musím se vám ale také svěřit s tím, co mi na nich jednoduše vadí… Vadí mi především výrazný modrý odlesk, který vytváří povrchová úprava a jelikož se jedná o úpravu pro blokaci části modrého světelného spektra, je brýlová čočka mírně zbarvená do žluta. Jenže to vše mi překáží pouze v osobním životě. Skutečnost se taková, že na to není brýlová čočka stvořena J. Při každodenním fungování v optice jsem za ně neuvěřitelně vděčná. I z těchto důvodů jsem do druhých brýlí Silhouette zvolila jiné brýlové čočky, o kterých jste se mohli dozvědět v článku „Cesta do Tater aneb skutečně vidíte tak ostře“.

Každý máme své individuální potřeby a úplně každý z nás si zaslouží mít ty správné brýle. Startovací čarou jsou především vhodné dioptrie. Kdy jste si nechali naposledy změřit váš zrak? 🙂

 

Alex Petrlíková

Cestou důvěry…
…uvidíme se