STOP sbírky starých brýlí. Od začátku Covidu jsou  pozastaveny výjezdy do Keni a naše sklady jsou již naplněny. Z kapacitních důvodů nemůže přijímat a uskladňovat další nepoužívané brýle. Jakmile dojde ke změně, budeme vás informovat. Děkujeme za pochopení. Tým LARO OPTIK.

 

Stále více se mne zákazníci ptají kam mohou odnést staré brýle, které již nechtějí používat nebo které jim zbyly po manželovi, manželce. Je jim líto je vyhodit do popelnice, mají k nim určité citové vazby a rády by je dali někomu, kdo je ještě využije. Donedávna jsem na tuto otázku odpovídala nevím. I mne bylo líto říct, tak je přece vyhoďte. Při představě jak se vyhozené brýle melou mezi ostatním smetím, mezi zbytky jídel, bylo mi jich líto. A tak jsem začala přemýšlet, jak najít nový domov pro staré brýle našich zákazníků. Nemusela jsem přemýšlet dlouho. Vše se vyřešilo rychle samo a to……

Krátký příběh.
Jedna z věcí, která mne na mé profesi baví je povídání si se zákazníky. Vždy se dozvím spousty zajímavých věcí, které mne obohatí. V jeden zářijový den k nám přišla mladá paní, s kterou jsme se rozpovídaly tak, že jsme zapomněli řešit brýle ? . Byla jednou z těch, které jezdí pomáhat do Afrických zemích zkvalitňovat místní zdravotnické služby. Mimo jiné řeší i korekce místních Afričánků, jak malých tak velkých. Brýlemi jim zkvalitňuje a obohacuje život. Ptala se mě, jestli náhodou nemáme nějaké staré brýle, které nepotřebujeme. Ani nevíte jak se mi rozzářili oči. Huráááá, konečně mám nový domov pro obnošené brýle, řekla jsem si. A tak začala naše spolupráce. Několikrát do roka vyráží se svými kolegy, lékaři, na misi do Afriky. A už v prosinci s nimi pojede první darovaná várka vyřazených brýlí od Vás, našich věrných zákazníků, kteří mne tak bohatě obdarovávají svými vyřazenými brýlemi.


Moc Vám děkuji, že k nám staré brýle nosíte a společně pomůžeme vidět i v méně rozvojových zemích, jako je Keňa.

Tato krabička brýlí míří do oblasti Kisumu, kde se nachází vesnice Itibo. Poté co obyvatelé projdou měřením očí, budou jim brýle rozdány.

Máte-li doma brýle, které již nepoužíváte, ať dioptrické nebo sluneční, doneste je k nám na jednu z našich poboček a my je připravíme na jejich novou cestu.
Sběr brýlí probíhá pro mezinárodní humanitární organizaci ADRA (Adventist Development and Relief Agency), která poskytuje pomoc lidem v nouzi.

Eva Roučková
Cestou důvěry…
…uvidíme se